Thursday, September 3, 2009

Armand Maulana-Tarian Pendet

Isu Tarian Pendet yang didakwa oleh Indonesia adalah hak mereka dan telah diambil oleh Malaysia untuk dijadikan promosi pelancongan menjadi semakin hangat.

Salah seorang artis yang memberi komen tentang isu itu ialah Armand Maulana dari Kumpulan Gigi. Menurutnya Malaysia dari dulu suka memancing Indonesia, bermula dari kes Ambalat dan seterusnya.

Armand melahirkan rasa sedih dengan keadaan ini dan menyatakan kerajaan negaranya dari dulu tidak keras mengambil tindakan dan sentiasa menutup telinga.

Armand menyatakan Tari Pendet adalah tarian berasal dari Bali dan berbudaya Hindu sedangkan Malaysia negara Islam dan dalam Tarian Pendet penarinya berkemban dan tidak menutup aurat.

Armand sendiri malah mengaku tidak menjadi masalah jika Malaysia memboikot muzik dari Indonesia kerana menurutnya tawaran mengadakan pertunjukan lebih banyak datang dari Indonesia dan bukannya dari Malaysia.

**************************************************************************************
I came across the article about Armand being angry on this matter from our local newspaper last weekend. So, I googled on Indonesian newspaper for more report on it. Marahnya Armand pasal bende ni. Ada dalam satu newspaper, Armand kata Malaysia bodoh utk claim tarian pendet ni. And, dia ungkit about ambalat too. Ada juga artis2 mereka yg lain mengatakan yg Malaysia ni tak tau malu dan takde harga diri.Huissshhh..marahnya semua orang. I havent got the chance to see this Discovery Channel program called Enigmatic Malaysia. Indonesian claimed that it is a Tourism Malaysia- Malaysia Truly Asia advertisement when it was clearly not. It was a promotional clip put together by Discovery Channel produced by KRU Studios. Discovey Networks sudah pun meminta maaf kepada Malaysia melalui media. However, there is no response from KRU so far. So, here are my comments:

1: Bodohnya ngko KRU woiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!! Sah2 tu bukan tarian negara kita, yg ko bodoh sgt buat klip tu apesal?????? punya la byk tarian kat mesia ni, ko nak jugak letak tarian pendet tu pehal???? tarian inang ada, tarian zapin ada, tarian naga ada, tarian siput babi pun ada!!!! nampak aje mcm bagus2 korang ni, tapi bodoh ropenyer.

2: Kehadapan artis2 indonesia dan rakyat2 nya yg sedang menggelabah ni: Maaf byk2 sbb ada org bodoh kat negara kitorang yg tak guna otak bila membuat kerja. But........, disebabkan satu tarian, korang punya marah mcm org gila? Siap ungkit pasal ambalat, pasal maid kena dera, pasal manohara dan malaysia mengeksport nordin mat top??? hehehe..korang ni emotional la sgt. meh sini aku ungkit, mcm mana org2 indon yg pecah masuk umah aku rompak sume brg mak pak aku yg dorang simpan dgn duit dorang selama dorang bekerja 30 tahun..mcm mana perompak2 indon gak yg pecah masuk umah kawan aku, siap letak parang kat tengkuk mak dia, ikat tgn mak, adik dia sume semata2 nak merompak. meh sini aku citer mcm mana kitorang layan pendatang2 indonesia dgn baiknya di sini sehinggakan maid arwah nenek aku tu pun bole balik ke negara asal, menjadi kaya dan membeli tanah utk dibuat rumah..(yg layanan tak baik je la korang nampak kat depan btg hidung korang kan?). korang cuba la pegi kg. pandan tu, korang akan nampak satu perkampungan org2 indon..haaa..murah hati kan org mesia..siap bagi kawasan tu..takde org kacau pun.sume org indon la buka kedai runcit kat situ sampai gaduh2 org aceh ngan org minang ngan org jawa.aku pun tak paham. dah dtg negara org, patu nak gaduh sesama sendrik. meh sini aku cerita mcm mana sorang kontraktor pendatang indon yg memperolehi pendapatan rm40k sebulan semata2 kerana percaya nya org mesia kat korang utk buat rumah2 kitorang.

3: Hishhhhh..kalau nak suh aku citer mmg byk la kan..Armand dgn angkuh ckp, kalau takde show kat mesia pun takpe..bukan dia nak pegi sangat pun.show kat negara dia lagi byk. Takpe la Armand..buat je la show kat negara ko tu.

4: I love GIGI. I remember in APM 2008, Armand walked onto the stage to accept an award, and he said, dia banyak dgr cerita about malaysia-indonesia perang mulut. dia ckp, dia sanggup berjuang sekiranya muzik boleh menyatukan kan kita..hehe..I wonder what happened to him this year. So much from the man who shouted Love, Peace and Respect...sigh...

p/s: I should have said, I loveD gigi..with a capital D

7 comments:

biqque said...

ya Allah ellyyyyy! u know what??? i tgk discovery on the episode : Keris. punya la bodoh nak mampos and obviously bukan standard documentary kat discovery tau! clearly showed that malaysia ni negara penuh tahyul and soooooo outdated! and guess what??? i purposely tunggu sampai credit, tengok2 KRU YANG PRODUCED!!! punya la sakit hati! macam takde cite lain nak buat!

few days after, i tgk satu lagi docu, hosted by jason lee yg belakon jadi bruce lee tu. amazingly, dia pegi sume tempat menarik, siap pegi kampung, sambut raya, and panjat mount kinabalu sampai nangis kat atas tu! see! bleh je produced benda yg elok and menarik! tak sangka ok!

speaking of indonesian, maid arwah maktok SANGAT bertuah tau! keje senang, nak apa dpt, tgk tv tiap2 pagi petang. yg jahat yg buruk jugak diorang nampak! tak ingat brapa ramai yg merompak kat sini sampai ada orang mati? pasal lagu, mmg, malaysia yg nak sangat kaut keuntungan, angkut la sume groups/singers dari sana. sbb pe? nak hiburkan buruh2 kat sini kot. orang kita nak masuk market sana, skit nyer susah! malaysia ni buduh, pandang tinggi orang luar, tapi tak pandang apa yg jd kat negara sendri. ish penat la nak ckp!

pape pun, armand PERNAH i anggap seorang yg seksi sampai rasa cam nak tido ngan dia (besides penyanyi peter pan la)! tapi skang, SELAMAT TINGGAL ARMAND!

Ely Hasrul said...

aritu tgk wind breaker tukang urut tuuu huwaaaa cemana nk kontek dia??? eceh lari tajuk.

kepada Armand JANGAN DATANG Malaysia lagik.

elly mustafa said...

tu la kannnn..benci la plak i dgr dorang ni nyer emo...setakat tarian pendet tu..itupun nak gila2 gaduh perang2 sume..insulting to my intellegents la..

debyG! said...

haaaaaaaaaa.. ni turn i lak pulak nak ngamuk!!!!

dah lah i cinta gila maut nga nArmand! n when i went to Pesta mlm Indon that nite he repeated the same statement. bout music can brings love n peace! skang lain pulak citer!!!!!!!!!

n mmg KRU bangang! i think Rais Yatim already clear the air to Indon govt that it's not our govt yg produce that tarian pendet clips but it was discovery channel. in this case, govt kita x bodo nak gado ngan Indon laaaaaa..

and yes i salute to korang punya sedara yg hati mulia ngan maid indon ni. sbb i rasa i pun hati mulia sampai tahap bangang pun ada. maid i yg lari dr umah tu, mintak tolong di renew kan permit dia coz dia dah ada anak yg lahir kat sini n takut anak dia kena tinggal sorang kt msia ni. i yg berperi kemanusiaan (aka bangang) renew her permit anddddddd renew her pasport yg dah mati tu.. semua ni i buat dr Embassy dia sampaila ke our immigration i uruskan! sbb apa.. sbb arwah my dad penah ckp jgn berdendam.. hati kena bersih.. tuhan maha kaya, mengetahui dan bole mengadili..

and now dia nak ungkit kita jahat!!!!! dia xtau kes yang maid kena dera cumalah seciput berbanding bangsa dia yg buat criminal suka mak labu pak dia kt our country ni!!!!!

and yes.. pasni kalo GIGI dtg msia, i gigit dia!! ptuih!!!!!!

elly mustafa said...
This comment has been removed by the author.
elly mustafa said...

yes deb...betul...korang nak tau tak i nak buat ape skang..i nak carik kru nyer website or blog ke hape ke..patu i nak ckp betapa bodo nyer dorang..patu sat tadi i dah letak komen kat newspaper kompas nyer website..baru puas hatiku..

dibitz said...

aiya sungguh hampa la dengan keadaan sebegini. senang citer dorang takyah datang sini dah la, orang mesia pun tak cukup keje... uneducated malaysian's must learn how to cope with strenuous jobs like what the indons are doing here. org kita asyik nak keje senang aje, manja nak mampos.

to KRU: saya mmg tak suka awak la senang cakap. asyik berlagak macam pandai aje tapi dia tak tau orang lain pun pandai gak.

to armand... aiyooo... kamu tidak mengotakan kata2 mu ya? cakap memang senang, nak buat tu tak senang kan? kan? kan?

setiap kampung, bandar, negara mesti ada yg bahlol buat silap and memalukan kampung, bandar, negara masing2... so jgn la serang secara terburu2, majoriti manusia masih baik dan berbudi ye...